Visi, Misi & Objektif

Visi

Untuk menjadi mod pilihan utama pengangkutan awam menjelang tahun 2030..

Misi

Menyediakan perkhidmatan rel moden yang efisien, boleh dipercayai, kompetitif, selesa dan selamat untuk penumpang, barangan, ternakan dan hasil pertanian melalui proses pembangunan organisasi & pemodenan model insan dan pemodenan aset yang berterusan.

Objektif

Menyediakan dan menaiktaraf kemudahan sistem perkhidmatan rel yang dapat memenuhi kehendak rakyat selaras dengan halatuju pembangunan negeri sebagai satu tanggungjawab kerajaan.

Menaiktaraf sosioekonomi ke kawasan yang mempunyai perkhidmatan rel melalui kemudahan pengangkutan keretapi yang murah dan cekap.

Mempromosikan perkhidmatan keretapi dan lokasi yang menarik sepanjang laluan sebagai produk pelancongan.

Menghubungkan kawasan-kawasan yang tidak mempunyai kemudahan infrastruktur dengan perkhidmatan rel.

Meningkatkan dan mempelbagaikan pungutan hasil melalui perkhidmatan rel, pembangunan dan penyewaan aset keretapi.

Memberikan pilihan pengangkutan alternatif yang lebih murah, efisien, selamat dan selesa.

Alamat kami:

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No.1, Aeropod Road, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Emel: helpline.keretapi@gmail.com / korporat.keretapisabah@gmail.com

Faks: 088-279319

Dasar Hak Cipta: Semua bahan termasuk kandungan, maklumat, teks, imej, grafik, aplikasi, fail bunyi, fail video, susunan struktur, kod sumber dan semua aspek lain adalah hak cipta oleh Jabatan Keretapi Negeri Sabah kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian laman web ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipaparkan, diterbitkan semula, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diniagakan dalam apa jua cara tanpa kebenaran bertulis terlebih dahulu daripada Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Penafian: Jabatan Keretapi Negeri Sabah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman web ini atau dimasukkan sebagai pautan. Tiada tanggungjawab akan diterima untuk ketepatan, kesempurnaan, atau kesesuaian maklumat untuk tujuan pengguna. Bagi sesiapa yang menggunakan maklumat untuk sebarang tujuan dinasihatkan untuk mendapatkan pengesahan daripada jabatan dan agensi yang berkaitan, atau sumber yang betul.


ADUAN AWAM

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No. 1, Jalan Aeropod, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

latihankorporat@gmail.com

088-279 300