Profil Bahagian Akaun

Latar Belakang

Penubuhan Bahagian Akaun adalah untuk mengurus kewangan dan perakaunan Jabatan berdasarkan kepada peraturan dan arahan yang berkuatkuasa yang telah ditetapkan untuk meningkatkan taraf kewangan dan akauntabiliti di jabatan dengan memastikan bahawa setiap peruntukan terkandung dalam Arahan Perbendaharaan, Akta Kewangan dan lain-lain arahan yang dikeluarkan dari semasa, berkaitan dengan pengawalan kewangan, dari segi hasil dan perbelanjaan adalah dipatuhi dengan sepenuhnya.

Objektif

Untuk meningkatkan taraf kewangan dan akauntabiliti di jabatan dengan memastikan bahawa setiap peruntukan terkandung dalam Arahan Perbendaharaan, Akta Kewangan dan lain-lain arahan yang dikeluarkan dari semasa, berkaitan dengan pengawalan kewangan, dari segi hasil dan perbelanjaan adalah dipatuhi dengan sepenuhnya.

Fungsi Utama

(1) Mengumpul dan menyusun cadangan anggaran perbelanjaan tahunan


(2) Menyediakan baucar bayaran


(3) Mengurus pembayaran gaji bulanan


(4) Mengumpul dan menyusun cadangan anggaran hasil


(5) Menyediakan penyata penyesuaian akaun bulanan


(6) Menyediakan laporan kewangan


(7) Mengakaun pungutan hasil

Alamat kami:

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No.1, Aeropod Road, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Emel: helpline.keretapi@gmail.com / korporat.keretapisabah@gmail.com

Faks: 088-279319

Dasar Hak Cipta: Semua bahan termasuk kandungan, maklumat, teks, imej, grafik, aplikasi, fail bunyi, fail video, susunan struktur, kod sumber dan semua aspek lain adalah hak cipta oleh Jabatan Keretapi Negeri Sabah kecuali dinyatakan sebaliknya. Tiada mana-mana bahagian laman web ini boleh diubah, disalin, diedar, dihantar semula, disiarkan, dipaparkan, diterbitkan semula, diterbitkan, dilesenkan, dipindah, dijual atau diniagakan dalam apa jua cara tanpa kebenaran bertulis terlebih dahulu daripada Jabatan Keretapi Negeri Sabah.

Penafian: Jabatan Keretapi Negeri Sabah tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman web ini atau dimasukkan sebagai pautan. Tiada tanggungjawab akan diterima untuk ketepatan, kesempurnaan, atau kesesuaian maklumat untuk tujuan pengguna. Bagi sesiapa yang menggunakan maklumat untuk sebarang tujuan dinasihatkan untuk mendapatkan pengesahan daripada jabatan dan agensi yang berkaitan, atau sumber yang betul.


ADUAN AWAM

Jabatan Keretapi Negeri Sabah, No. 1, Jalan Aeropod, Off Jalan Kepayan, 88200 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

latihankorporat@gmail.com

088-279 300